top of page
Etsi
  • Writer's pictureKoirahieronta Safiiri

Corgien keho hierojan näkökulmasta

Corgit ovat luonteeltaan valloittavia sydämellisiä perhekoiria. Kuitenkin on syytä ymmärtää, että rodun jalostuksessa käytetään perinnöllistä luiden kasvuhäiriötä, jonka seurauksena saadaan rotuun haluttu lyhytjalkaisuus. Tämä tarkoittaa, että raajojen luut ovat normaalia lyhyempiä, paksumpia ja monesti käyrempiä. Lonkissa on usein kasvuhäiriöitä (C, D, E-lonkat) ja selässä saattaa olla välilevyrappeumaa. Tämän rakenteen takia kehoon tulee helposti kuormituksia ja sairauksiakin. Jokaisen corgin omistajan kannattaakin ymmärtää nämä koiran kehoa kuormittavat rakenteelliset seikat. Kotona turha hyppiminen esimerkiksi lattialta sohvalle kannattaa estää ja käyttää lemmikkirappusia tai ramppeja. Liukkaat lattiat kannattaa suojata matoilla, etteivät koirat liukastele niillä. Harrastukset tulee aina valita oman koiran kehon tilanteen mukaisesti. Rakenteensa takia corgit tarvitsevat monesti tavallista useammin kehonhuoltoa, kuten koirahierontaa.


Jonkin verran corgeilla esiintyy myös kyynärnivelen kasvuhäiriötä eli inkongruenssia sekä virheasentoja. Monella corgilla on havaittavissa ulospäin tai sisäänpäin kääntyneitä tassuja sekä keskimmäisten kynsien kulumista. Virheasennot aiheuttavat helposti kipua, kuormituksia ja jumeja laajemmallekin kehoon. Rakennetta ei hieronnalla tai laitehoidoilla (laser, pemf) pystytä muuttamaan, mutta lihasten ja lihaskalvojen elastisuuteen pystymme vaikuttamaan ja sitä kautta koiran liikeratoihin.


Rakenteen takia moni corgi kompensoi liikettä esimerkiksi siirtämällä painoa eturaajoihin tai takaraajoihin tai ottamalla liikkeen selästä. Tällöin esim etujalat jumiutuvat tai selkä jumiutuu, sillä koira kuormittaa sitä kehon osaa enemmän välttäessään käyttämästä jotakin toista kehon osaa. Kasvuhäiriöisiin niveliin (kuten kyynär, lonkka) tulee helposti ennenaikaista nivelrikkoa, mikä aiheuttaa lisää kompensaatioita, kipua, jumeja. On erittäin tärkeää, että keho pidetään mahdollisimman elastisena ja joustavana, jotta koira kestää tällaiset kompensaatiot. Tässä hieronta tehokkaine laitehoitoineen on erittäin tärkeässä asemassa. Kun keho saadaan pidettyä elastisena, kestää se paremmin vilkkaan koiran arjen kohelluksia. Corgit ovat vilkkaita leikkimään ja helposti hyppivät, törmäilevät toisten koirien kanssa leikkiessään jne. Mikäli keho on kuona-aineinen ja kireä, riski revähdyksiin ja traumoihin kasvaa merkittävästi. Mikäli koiran lihaksistoa ei huolleta, on riski, että keho menee aivan jumiin ja koira kärsii liikerajoitteista (lyhentynyt askel, kyyristynyt selkä jne) sekä kivusta. Koiran kehoa on syytä ehdottomasti hoitaa ennaltaehkäisevästi. Hieronnassa kannattaa siis käydä jo ennen kuin koiran keho menee täysin jumiin. Kun huolletaan koiran kehoa säännöllisesti, pysyy koira paremmassa kunnossa ja säästetään monesti rahallisesti pidemmän päälle. Jos koiran keho pääsee pahaan jumitilaan, aiheuttaa se yleensä kovia kipuja, tulee eläinlääkärikäyntejä, tulehduskipulääkekuureja ja joudutaan käymään tiheämmin monta kertaa hierojalla, jotta tilannetta saataisiin paranemaan. Lihaksia kun on monessa kerroksessa, ja ne kun jumiutuvat, niin niitä ei yhdellä kertaa saa joka kerroksesta avattua. Tällöin lähdetään avaamaan lihasjumeja kerros kerrokselta. Tähän menee useampi hierontakerta.


Ammattilainen hieroja kertoo koiran omistajalle havaitsemistaan koiran kehon jumeista, nivelalueiden kuumotuksista, havaitsemistaan puutteellisista liikeradoista, havaitsemistaan kipukohdista. Ammattilainen koirahieroja kertoo rehellisesti myös koiran kehon jatkohoitotarpeen – ajatellen koiran parasta, ei omaa tilipussiaan. Joku koira vaatii useampaa hieronta- tai laitehoitokertaa – esimerkiksi ensin 5krt viikon välein, jotta jumit saadaan auki ja jatkossa esimerkiksi 2kk välein. Jollekin koiralle taas saattaa riittää esim 2-3krt vuodessa tehtävä hieronta. Tämä on aina koirakohtaista. Omistajaa tulee aina kuunnella ja ottaa huomioon omistajan käytettävissä olevat resurssit koiran hoitamiseksi. Yhdessä sitten mietitään paras mahdollinen hoitomuoto kyseiselle koiralle ja omistajalle. Hieroja tarvittaessa ohjaa omistajan myös esimerkiksi eläinlääkärille, jos kokee, että koira tarvitsee lisäksi myös lääkinnällistä hoitoa tai lisätutkimuksia. Hieroja myös antaa omistajalle kotiohjeita, joilla omistaja itse voi vaikutta koiran kehon hyvinvointiin. Tällaisia kotona tehtäviä hoitomuotoja ovat esimerkiksi kylmähoidot tulehtuneille alueille ja nivelrikkoalueille, lämpöhoidot lihasjumikohtiin ja venytys-ohjeet. Moni koirahieroja, itseni mukaan lukien, järjestää myös yhdistyksille koiran kotihierontakursseja, joissa koiran omistaja saa perustietoja koiran anatomiasta sekä hieronnasta ja opastusta kotihierontaan. Kotihieronnan avulla omistaja saa ylläpidettyä koiran kehonhuoltoa ammattilaisen tekemien hierontakertojen välissä sekä oppii itsekin paremmin havaitsemaan koiran kehon muutoksia sekä mahdollisia kipu- sekä jumitiloja. Tällainen muutaman tunnin infopaketti on kyllä hyödyllinen koiran omistajille.



Vesijuoksumatto on eräs kehon huollossa käytettävä laite. Siinä koira kulkee juoksumatolla, joka on vedessä. Vesi elementtinä tuo lämpöä, hydrostaattista painetta, vastusta, nostetta. Vedenpinnan korkeutta säädellen voidaan hyödyntää eri mahdollisuuksia. Vesijuoksumatolla pystytään veden vastuksen ja paineen avulla vahvistamaan koiran lihaksia sekä lisäämään esimerkiksi nilkan liikeratoja. Veden nosteen avulla saadaan kevennettyä koiran liikettä, joten saadaan helpotettua kivuliasta liikkumista. Vesijuoksumatto onkin erittäin hyvä esimerkiksi ortopedisten toimenpiteiden jälkeen kuntoutuksessa ja nivelrikkoisen koiran lihashuollossa. Ylipainoisen koiran painon pudotuksessakin tämä on loistava liikuntamuoto.

Mutta vesijuoksumatolle voi tulla kuka tahansa tervekin koira. Meillä Koirahieronta Safiirissa onkin ensi viikonloppuna Corgikerhon vesijuoksupäivä, joten siellä tavataan joidenkin kanssa! Tervetuloa!



Haluan kiittää kaikkia corgeja omistajineen, joihin olen saanut tutustua viime viikonloppuna järjestetyillä hierontapäivillä. Oli erittäin antoisa viikonloppu. Olen mielelläni jatkossakin auttamassa teitä koirien kehonhuollon parissa – pidetään rakkaista karvakorvista hyvää huolta!



Salla Viitaniemi

koirahieroja ja urheilukoirahieroja Koirahieronta Safiirista

360 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page