Turun seudun corgit tapaavat Tähkäpuistossa joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina ja Naantalin keskustan koirapuistossa joka kuukauden kolmantena tiistaina klo 19.00. Tapaamiset ovat sujuneet mukavasti, ilman mitään erityisiä ongelmia. Jotta niiltä vältyttäisiin jatkossakin, kerrataan tässä vielä ”etikettisäännöt” koirapuistovierailuille! Ohjeet pätevät myös muihin tapahtumiin, joissa on koolla paljon vapaana olevia koiria, esimerkiksi uimaretket ja Corgien Rantapäivä.
1. Meillä jokaisella on velvollisuus ja vastuu pitää yllä turvallista ja hyvää henkeä koirapuistossa ja muissa yhteisissä tapahtumissa. Koiran omistaja vastaa vahingoista, jotka hänen koiransa aiheuttaa muille koirille tai ihmisille. 2. Tuo koirasi puistoon vain terveenä! Oksenteleva tai ripuloiva koira on syytä jättää kotiin toipumaan ennen yhteisiä leikkejä. Muista tulla itsekin puistoon vain terveenä. Noudata turvavälejä ja käytä maskia, jos sellaista suositellaan ja puistossa on niin paljon väkeä, ettei turvavälien noudattaminen ole mahdollista.
3. Noudata Suomen Kennelliiton rokotussäännöksiä. Pentujen kohdalla muista noudattaa kolmen viikon varoaikaa rokotusten jälkeen.
4. Kiimainen narttu ei voi tulla koirapuistoon. Suunnittelemattomien pentujen lisäksi tiedossa voi olla lievää ankarampaa nahistelua urosten joukossa, jos lempi leimahtaa – mahdollisesti monelta taholta! Narttu tuoksuu houkuttelevalta urosten nenään vielä jonkin aikaa juoksun jälkeenkin – noudata siis varoaikaa tässäkin asiassa!
5. Avaa ja sulje portti huolellisesti saapuessasi ja lähtiessäsi. Jokainen vastaa itse omasta koirastaan ja on tärkeää pitää huolta siitä, että koirat eivät pääse karkaamaan portista ja että sisään- ja uloskäynti on kaikille turvallista.
6. Koirapuistossa ulkoillaan aina ilman talutinta. Näin koirat pystyvät tulkitsemaan toistensa eleitä, eikä hihnassa tempominen turhaan nostata viettitasoa.
7. Koiraa ei saa jättää yksin tai ilman aikuisen valvontaa koirapuistoon! Lapset voivat olla aivan yhtä vastuullisia koiranomistajia kuin aikuisetkin, mutta eivät aina pysty toimimaan tarvittavalla tavalla, jos jotakin yllättävää sattuu.
8. Siivoa koirasi jätökset. Puistossa on jäteastia ja lapio tätä varten. Jokainenhan on tietysti muutenkin varustautunut keräämään koiransa jätökset kaduilta, joten tämä ei varmasti ole ongelma – kunhan vaan muistaa seurata koiransa touhuja! Likaisesta puistosta tulee kotiin likainen koira, joka mahdollisesti ehtii liata matkalla myös auton. Myös monet taudit ja loiset tarttuvat ulosteiden välityksellä. 9. Jätä lelut kotiin. Pallojen, keppien ja muiden lelujen heittely kiihdyttää koiria ja saattaa aiheuttaa turhaa kilpailua ja riitaa. Keppi suussa kaahaava koira voi aiheuttaa vaaratilanteita vauhdikkaassa menossa.
10. Jos koirasi on aggressiivinen muita koiria tai ihmisiä kohtaan, rähisee jatkuvasti ja käy toisten koirien kimppuun, sitä ei pidä tuoda koirapuistoon harjoittelemaan sosiaalisia taitoja. Tämä treeni kannattaa ensin tehdä turvallisesti muualla. Hyvätkin koirakaverukset nahistelevat joskus keskenään ja silloin on koirien omistajien velvollisuus puuttua asiaan. Jos tilanne pääsee ryöstäytymään käsistä, kannattaa omistajan viedä kuumakalle kotiin jäähylle. Joskus kemiat eivät vaan osu yhteen. Seuraavalla kerralla kaikki voi taas sujua mainiosti! Jos vahinko pääsee tapahtumaan, on koirien omistajien syytä selvittää asia mahdollisuuksien mukaan heti, kun koirat on saatu erotettua toisistaan, tai ainakin vaihtaa yhteystietoja.
11. Seuraa oman koirasi puuhia ja reaktioita. Jos sinusta tuntuu siltä, että leikki käy sinun koirallesi liian rajuksi, hae se pois tilanteesta. Jos koirasi on kovin arka, pelkää tai ahdistuu koirapuistossa, vie se pois. Koirapuistossa pitää kaikilla olla hauskaa!
12. Jos itselleen kuoppaa kaivaa, siihen toinen helposti lankeaa! Jos koirasi rakastaa kuoppien kaivamista, täytä kuopat ennen poistumistasi,niin ettei kukaan kompastu niihin.
13. Tuo pentukoira puistoon harkiten. Suositusikärajamme puistotreffeille on 4kk. Kun tulet nuoren koiran kanssa ensimmäisiä kertoja puistoon, muista tarkkailla sen eleitä ja olemusta. Jos tilanne on liian jännittävä, vie pentu pois. Huomioi myös, että pennuille riittävä määrä leikkiä saattaa hyvinkin olla vain 10min. Tämän jälkeen se saattaa jo olla väsynyt ja esimerkiksi alttiimpi loukaantumisille.
14. Muista hyvä lämmittely koiralle! Ennen koirapuistoon tuloa ja leikkitreffejä tulisi huomioida koiran lihasten lämmittäminen. Lyhyt rauhallinen lenkki ennen puistoilua on hyvää ennaltaehkäisyä loukkaantumisille.
Hauskoja treffejä ja muita yhteisiä hetkiä kaikille!
Comentarii