top of page
Etsi

Welsh corgien terveystutkimukset - mitä, miten ja miksi?

Writer: Johanna Taka-AnttilaJohanna Taka-Anttila

On ollut ilo huomata, että yhä useampi corgin omistaja on kiinnostunut viemään koiransa virallisiin terveystutkimuksiin. Saan tasaisin väliajoin kysymyksiä tutkimuksiin liittyen, joten tässä hieman yhteenvetoa aiheesta.


Welsh corgeilla on käytössä PEVISA, joka muodostuu sanoista perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma. Kun rodulla on PEVISA-ohjelma, pitää pentueen molempien vanhempien täyttää sen asettamat ehdot ennen astutusta. Pelkkien jalostuskoirien tuloksilla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, vaan jokaisen koiran terveystulokset ovat merkittäviä rodun jalostuksen kannalta.





Corgien rotukohtaiset PEVISA-ohjelmat ajalle 1.1.2020-31.12.2024 ovat seuraavat:


"Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla lonkkakuvaus- ja kyynärkuvauslausunto tai kyynärnivelen inkongruenssilausunto sekä astutushetkellä voimassa oleva silmätarkastuslausunto, joka ei ole 24 kk vanhempi. Perinnöllistä kaihia, PRA:ta tai tRD:ta sairastavan koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä. Diagnoosi ”muu vähämerkityksellinen kaihi” ei kuitenkaan sulje koiraa jalostuksesta. Jos koiralla on todettu mRD, gRD tai PPM, on se paritettava kyseisen sairauden osalta terveen koiran kanssa. Kahden D-lonkkaisen koiran parittaminen keskenään on kielletty."


Lisäksi Suomen Kennelliiton koirarekisteriohje asettaa tiettyjä rajoja. Mikäli koiralla on Kennelliiton hyväksymissä virallisissa terveystarkastuksissa (polvilumpioluksaatio, lonkkaniveldysplasia, kyynärniveldysplasia ja spondyloosi) asteikon huonoin tulos, pentue voidaan rekisteröidä vain EJ-rekisteriin (ei jalostukseen).


Welsh corgit voivat saada virallisen lausunnon lonkka-, kyynär-, olka- ja selkäkuvista sekä silmien, polvien ja sydämen tutkimuksesta. Viralliset tulokset saadaan eläinlääkärin tekemistä tutkimuksista, jotka suoritetaan Kennelliiton hyväksymien ohjeiden mukaisesti ja tallennetaan Kennelliiton jalostustietojärjestelmään koiran omiin tietoihin kaikille näkyviksi. Welsh corgien kyynärnivelen kuvaustapa on hiljattain muuttunut ja nykyään kyynärnivelet lausutaan dysplasian (ED) sijaan inkongruenssin (INC) osalta.





Koira, joka on täyttänyt 1 vuotta, voi saada virallisen lausunnon edellä mainittujen tutkimusten osalta mutta selän osalta vuoden ikäinen koira saa lausunnon vain välimuotoisen lanne-ristinikaman (LTV) ja nikamaepämuodostumien (VA) osalta. Täydellisen koko selän virallisen lausunnon eli edellisten lisäksi kalkkeumien (IDD) ja spondyloosin (SP) osalta voi saada 2 vuotta täyttänyt koira.




Silmä- ja polvilausunto on voimassa kahden vuoden ajan (lukuunottamatta alle vuoden iässä tehtyä silmäpeilausta, joka on voimassa korkeintaan vuoden lausuntopäivästä). Kuitenkin 3-vuotiaalle tai tätä vanhemmalle koiralle annettu polvilausunto jää voimaan.


Myös DNA-testejä hyödynnetään corgeilla, tosin ymmärtääkseni melko vähän ainakin Suomessa. DNA-testin avulla voidaan selvittää koiran kantajuutta rodulle tyypillisiin sairauksiin/ominaisuuksiin, esimerkiksi welsh corgi pembrokeilla tyypin 1 von Willebrand -verenvuotosairauteen. Lisätietoa löydät täältä.


Toimi näin, kun haluat viedä corgisi terveystutkimuksiin

Mieti ensin, haluatko koirallesi "minimivaatimustulokset" eli ne, jotka PEVISA-ohjelma vaatii. Vai haluatko tutkituttaa koiraasi laajemmin myös esimerkiksi selän osalta. Tämän jälkeen varaa eläinlääkäriasemalta aika virallisiin tutkimuksiin ja kerro mitä haluat koirastasi tutkittavan. Monet eläinlääkäriasemat tekevät virallisia luustokuvauksia, samoin polvilumpioluksaatiotutkimuksia ja sydämen kuunteluja. Virallisia silmälausuntoja antavia eläinlääkäreitä ei löydy joka asemalta. Turussa silmäpeilauksia tehdään Pet-Vetissä, Vetmastersissa ja Koira-Kissaklinikalla.


Kun olet varannut tutkimusajan, tilaa ennakkolähetteet täältä. Lähetteet pitää tilata kaikkia tutkimuksia varten ja ne ovat voimassa 6 kuukautta. Mikäli varaat lähetteen selkäkuvaukseen, muista valita "laaja selkäkuvaus".


Terveystutkimukset lähetteineen kustantavat noin 200-500 € riippuen siitä, kuinka laajasti koiran haluaa tutkituttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että terveystulokset antavat koirasta tärkeää tietoa niin omistajalle, kasvattajalle kuin koko rodullekin. Ilman tutkimustuloksia ei tiedetä mitä yhdistelmä periyttää. Summa voi kuulostaa isolta mutta todellisuudessa se on melko pieni hyötyihin nähden. Joukkotarkastuksissa hinnat ovat usein edullisempia ja niitä kannattaa seurata esimerkiksi facebookissa "Joukkotarkkipalsta" -nimisessä ryhmässä.


Kiitos, kun kannat kortesi kekoon rodun hyväksi.


- Johanna Taka-Anttila










 
 
 

Comments


bottom of page