RESSU-toiminta on koira-avusteista lasten ja nuorten tukihenkilötoimintaa. Vastaavanlaista vapaaehtoistoimintaa ei tiedetä olevan muualla. Toiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jossa tukihenkilö toimii oman koiransa kanssa lapsen tai nuoren tukena. Tuki on välittävää läsnäoloa ja aikaa yhteisen tekemisen merkeissä. Toiminta on käynnistynyt vuonna 2013 ja nykyisin sitä rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) ja toimintaa hallinnoi Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry. Toiminta on tarkoitettu 7-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on joko lastensuojelun avohuollon asiakkuus tai sosiaalihuoltolain mukainen arvioitu tarve tukeen.
Tukihenkilöt toimivat oman koiransa kanssa. Tukikoirakoksi hakeudutaan soveltuvuusarvioinnin kautta. Tukikoiraksi valittavalta koiralta testataan perustottelevaisuutta ja käytöstä erilaisissa tilanteissa. Arka tai aggressiivinen koira ei toimintaan sovi, mutta muuten ei ole mitään rajoituksia tai suosituksia esimerkiksi rodun suhteen. Kaiken kokoisia ja aktiivisuudeltaan erilaisia koiria tarvitaan! Tärkeää on, että koira on tottunut lapsiin ja on yhteistyöhaluinen ja kiinnostunut toimimaan vieraidenkin ihmisten kanssa. Tukikoirat ovat aloittaessaan iältään 1,5-7 -vuotiaita
Mukaan valitut vapaaehtoiset koulutetaan tehtäväänsä. Tukihenkilöt saavat myös toimintaansa jatkuvaa tukea ja ohjausta.
Lapselle RESSU-toiminta mahdollistaa ihmissuhteen, joka ei ole sidottu aikuisen työhön kuten ammatillinen tuki, ja lapsi saa vapaaehtoistoiminnan kautta turvallisen aikuisen omaan sosiaaliseen verkostoonsa.
Koira auttaa tukisuhteen ja luottamuksen muodostumisessa. Koira jaksaa kuunnella lasta vaikeissakin asioissa ja eläimen reaktioihin ja elekieleen voi peilata omia tunteitaan. Koiran kanssa toimiessaan lapsi oppii ymmärtämään eläimen tarpeet ja tuntemaan empatiaa. Koiran hoitotoimenpiteisiin osallistuminen opettaa vastuuntuntoa ja vahvistaa itseluottamusta. Ja jokainen koiranomistaja tietää, että koira motivoi liikkumaan ja ulkoilemaan!
Turun Corgikerhoon kuuluva Pia Rostedt on toiminut corginsa kanssa tukihenkilönä jo kuusi vuotta. Sandra on 9 vuotias welsh corgi pembroke narttu. Tyypillinen ahne corgi, joka palkkautuu sekä makupaloilla että leluilla. Sandra nauttii myös pikkutemppujen tekemisestä. Sandra rakastaa ihmisiä, mutta suhtautuu varautuneesti toisiin koiriin, joten niitä vältetään kohtaamisissa. Arjessa Sandra elää kotikoiran elämää maaseudulla, samassa taloudessa neljän kissan kanssa. Sandra on myös kunnostautunut esim EHJÄ ry:n osallisena Suomi välittää –kampanjaan.
Ressutoiminnan koordinaattori ja sosiaalityöntekijä valitsevat toisilleen sopivat tuettavan ja tukikoirakon. Toiset lapset kaipaavat enemmän aktiviteettejä, toiset taas rauhoittumista ja tämä otetaan huomioon myös sopivaa tukikoiraa valittaessa. Koira-avusteinen toiminta antaa mahdollisuuden ulkoiluun ja muuhun yhteiseen toimintaan koiraystävän kanssa.
Tukikoirat nauttivat monenlaisesta toiminnasta. Oma koirani elää arjessa tasaista maalaiselämää ja sen vastapainoksi on mukava päästä vaihteeksi uusiin lenkkiympäristöihin ja leikkimään ja temppuilemaan tutun ystävän kanssa. Koira innostuu jo, kun kuulee että olemme lähdössä tapaamiseen!”
Pialla on menossa jo toinen tukisuhde. Ensimmäinen oli alakouluikäisen pojan kanssa. ” Oli ilo nähdä maailmaa hänen kauttaan ja seurata, miten yhteys koiraan syntyi. Meillä on ollut hulvattoman hauskoja hetkiä yhdessä! Elämäniloa syksyn pimeyteen toi esimerkiksi spontaani tutustuminen toiseen perheeseen, joka innostui mukaan hurjaan merirosvoleikkiimme”, muistelee Pia. ”Toinen tuettava, yläkouluikäinen poika, on puolestaan avartanut ajatuksiani ja antanut ymmärrystä tämän ajan nuoria kohtaan. On hienoa jakaa mielipiteitä yhteisistä kiinnostuksenkohteista - elokuvista, tv-sarjoista, musiikista jne.. Parasta on kuitenkin yhteinen huumori ja ilo, kun näkee koiran ja tuettavan suhteen kehittymisen. Ressutoiminta on tuonut elämääni paljon iloa ja kokemuksia, joita en muuten olisi voinut saada.”
Tukihenkilöksi sopii ihminen, jolla on aikaa ja halua sitoutua joskus pitkäänkin kestävään tukisuhteeseen. Tavoitteena on tarjota lapselle pysyvä tukisuhde niin kauan kuin sille on tarvetta. On tärkeää, että oma elämäntilanne sallii tällaisen toiminnan. Tukisuhde voi mahdollisesti jatkua, kunnes tuettava nuori täyttää 18 vuotta, ellei tukihenkilölle tai tuettavalle tule eteen muita elämänmuutoksia. Ensimmäisellä tapaamisella perheen, sosiaalitoimen ja Ressun koordinaattorin kanssa sovitaan ensin 3 kk aloitusjakso ja sen jälkeen uudessa palaverissa sovitaan jatkosta. Sen jälkeen vähintään vuoden välein katsotaan tilanne uudestaan.
Tapaamiset ovat kahden viikon välein. Lomat voivat vaikuttaa aikatauluihin, esimerkiksi kesälomien aikana, Yhteiset sopimukset perheen ja tuettavan kanssa ovat tärkeitä.
Pia tuli mukaan toimintaan ystävänsä innostamana. Hän osallistui ensin soveltuvuustestiin ja sen jälkeen koulutukseen. Kun se oli hyväksytysti suoritettu, löytyi tuettava. Ressukoulutuksen saaneet tapaavat säännöllisesti erilaisten teemojen merkeissä. Koulutus on korkeatasoista ja mahdollisissa ongelmatilanteissa löytyy aina apua koordinaattorilta, Ressutoiminnan kouluttajilta ja muilta tukihenkilöiltä. Haastavimmaksi Pia on kokenut erilaiset raportoinnit ja kuluselvitykset sosiaalitoimelle – paperityöt tuntuvat raskaammilta, kuin itse tukitoiminta.
Tällä hetkellä Ressutoimintaa on Turun seudulla, Porin seudulla ja Espoossa.. Toimintaa laajennetaan alueellisesti resurssien mukaan. Ressu-toiminta on ollut Suomen Kennelliiton hyötykoiratoimikunnan jäsen vuodesta 2018.
Lisätietoja toiminnasta, sekä hakulomake tukikoirakoksi tai tukihenkilön hakemiseen löytyvät Ressutoiminnan kotisivuilta https://ressutoiminta.fi
Voit myös ottaa yhteyttä toiminnan koordinaattori Tiina Murokseen, 045 142 8455 ressu@ehja.fi
Teksti Pia Rostedt, Ulla-Maija Nikko
Kuvat Pia Rostedt
Comments